Țara din Europa care nu mai suportă pensionarii altora, mulți români au imigrat acolo. Dispar scutirile fiscale, cresc prețurile

de: Alexandru Puiu
06 10. 2023

Câteva țări din Europa sunt perfecte pentru pensionari, prețuri decente la alimente, servicii medicale de calitate, transport în comun accesibil și un grad sporit de curățenie. Din păcate, unele au devenit atât de prietenoase cu vârstnicii încât, acum, se dau peste cap să-i îndepărteze.

De anul viitor, Portugalia a luat decizia să desființeze mecanismul de acordare a scutirilor fiscale pentru pensionarii străini care decid să se mute în teritoriu. Principalul motiv al acestei decizii radicale ține de faptul că migrația masivă a oamenilor în vârstă, mulți dintre ei cu buzunare adânci, a dus la o explozie a prețurilor la proprietăți, mai ales în marile orașe.

Portugalia nu mai vrea pensionari străini

“Menţinerea unei astfel de măsuri în viitor ar echivala cu prelungirea unei măsuri de nedreptate fiscală care nu este justificată şi atunci ar fi o modalitate indirectă de a continua să stimuleze creşterea preţurilor pe piaţa imobiliară”, a spus şeful guvernului socialist într-un interviu pentru CNN Portugal. Premierul Antonio Costa a precizat că scutirile deja acordate vor rămâne în vigoare chiar și din 2024, citat de Agerpres.ro.

Citește și Ce s-a întâmplat cu turismul în 2023, obiceiurile de vacanță. Amatorii de concediu s-au mutat online

Pentru context, Portugalia a devenit foarte prietenoasă cu imigranții încă din 2009, când, dacă locuiai cel puțin jumătate de an în Portugalia, te bucurai de o scutire de taxe și impozite timp de 10 ani. Este vorba de 10% comparativ cu cota standard. În contextul unei crize economice de anvergură în perioada 2008 – 2009, măsura cu pricina a funcționat în mod autentic și a dus la o explozie atât a investițiilor, cât și a numărului de pensionari străini.

Pensionarii francezi, britanici și italieni, primii în Lisabona

Aproximativ 10.000 de pensionari, cei mai mulți din Franța, Marea Britanie sau Italia s-au stabilit în principal în regiunea Lisabona, dar și în stațiunile de pe litoralul portughez, Algarve. Pe de o parte, aceștia au contribuit la relansarea pieței imobiliare din teritoriu. Pe de altă parte, ”vizele de aur”, favorizarea ”nomazilor digitali” și regimul fiscal preferențial pentru străini nu a făcut decât să ducă la o creștere nerealistă a prețurilor imobiliare.

Citește și Taxele de turism pe care trebuie să le plătești, ca să vizitezi aceste orașe: trebuie să scoți din buzunar mai mult în unele țări, de anul acesta

Așa s-a ajuns ca, între 2012 și 2021, costul locuințelor să crească cu nu mai puțin de 78% în Portugalia, comparativ cu 35% în ansamblul Uniunii Europene, după cum atrage atenția un studiu al Fundației Portugheze Francisco Manuel dos Santos.

“Nu ascund o anumită frustrare, ca să nu spun o mare frustrare, să constat că realitatea a fost mult mai dinamică decât capacitatea de răspuns politic”, a recunoscut premierul în interviul de la CNN Portugal.